Barbecue kopen? Wij helpen je graag bij jouw keuze
Wij zijn dol op het buiten leven, en met name buiten koken. Van een stijlvolle keramische Kamado barbecue tot en met een ketel barbecue. Voor elk wat wils en we adviseren je dan ook graag over de mogelijkheden. Heb je een vraag of heb je advies nodig, neem dan contact op met onze deskundige klantenservice, want we helpen je graag!
Verschillende soorten barbecues
Zoals je wellicht weet bestaan er verschillende soorten barbecues. Deze verschillende typen grills gebruiken ieder haar eigen brandstofbron. Zo zijn er o.a. houtskool-, gas- en elektrische barbecues in omloop.
Elk van deze brandstofbronnen heeft zijn eigen voor- of nadelen, en sommige kunnen de algehele smaak van het voedsel dat je hebt gekookt ook veranderen. Laten we eens nader kijken naar enkele van de verschillende soorten barbecue grills die elk een eigen brandstofbron gebruiken.
Houtskoolgrills / barbecues
Een houtskool bbq is om veel redenen vaak favoriet bij (buiten) koks. Een houtskoolgrill is namelijk gemakkelijk te gebruiken en fijnproevers snakken naar de rokerige, rijke houtsmaak die houtskool geeft.
Alle houtskoolgrills werken als volgt. De luchtinlaat bevindt zich aan de onderkant van de grill en kan handmatig worden aangepast.
Wanneer lucht in de grill komt, passeert deze de brandende houtskool en verlaat deze via een extra ventilatie opening aan de bovenkant van de grill, vergelijkbaar met een houtkachel. Hoe meer lucht er in en uit de grill mag, hoe heter de grill zal worden. Barbecueën is dus eigenlijk spelen met lucht.
Een van de voordelen van het kunnen aanpassen van de lucht in- en uitlaat is dat zodra de temperatuur zich stabiliseert deze constant blijft tijdens het kookproces. Uiteraard zal er wel voldoende houtskool aanwezig moeten zijn om de temperatuur op peil te houden.
Houtskool ketelgrills
Houtskool ketelgrills zijn één van de meest erkende soorten houtskoolgrills. Ze zijn eenvoudig, in de vorm van een ketel en bestaan ​​uit niet veel meer dan een ronde bodem, een strak afneembaar deksel, onderstel en grillrooster. Houtskool leg je in de bodem van de grill, verhoogd op een klein rooster waardoor as en ander kookafval vrij van de warmtebron kan vallen en een gelijkmatige luchtstroom over de kolen kan behouden.
Een van de belangrijkste voordelen van dit type grill is dat deze eenvoudig verplaatsbaar zijn. Ketelgrills zijn meestal gemaakt van metaal en zijn relatief licht van gewicht. Ze zijn er in verschillende maten, maar zijn meestal draagbaar en vereisen doorgaans minder houtskool om te gebruiken.
Kamado barbecue
Kamado-grills, ook wel keramische rokers of "eiergrills" genoemd, zijn een meer verfijnde versie van de houtskoolgrill en zijn de afgelopen 10 jaar enorm populair geworden. Kamado-grills werken op enkele van dezelfde principes als ketelgrills, maar hebben een paar duidelijke verschillen.
De kamado-grill heeft een meer langwerpige vorm, die lijkt op de omtrek van een ei. Ze zijn veel zwaarder dan de ketelgrill omdat dit type grill meestal is gemaakt van een dikker keramisch materiaal en tussen de 70 en 250 kilo kan wegen, afhankelijk van de grootte.
De hoeveelheid lucht wordt geregeld via de onder- en bovenkant van de grill, net als bij de ketelgrill, maar vanwege zijn vorm, kan zelfs een kleine aanpassing op een kamado grill een behoorlijke verandering in temperatuur veroorzaken. Vanwege de dikte en het gewicht van de kamado-grill, wordt de deksel meestal niet volledig verwijderd en is deze met zware, veerbelaste scharnieren verbonden met de basis van de grill.
Zodra je de houtskool hebt aangestoken, wordt de kamado-grill meestal binnen 45 minuten tot een uur voorverwarmd. Het is van belang om een keramische kamado rustig op temperatuur te laten komen. Het maakt gebruik van volledig natuurlijke, hardhouten houtskool als warmtebron en produceert minder as dan gefabriceerde houtskoolbriketten.
Sommige liefhebbers van grillen en barbecueën vinden dat de houtskool van hardhout de beste smaak heeft. Briketten kun je beter niet gebruiken in een keramische barbecue. Briketten zijn geperst en branden hierdoor langzamer op.
Er vormt zich een laag as om briketten maar de vorm blijft meestal intact. De warmte wordt geïsoleerd binnen in de briket. Hierdoor zijn briketten lastig te reguleren, waar dit bij houtskool veel eenvoudiger werkt.
Hoewel een kamado grill een echte eye-catcher in elke tuin is, maakt de veelzijdigheid om erop te koken ze nog aantrekkelijker. Een veelgebruikt accessoire voor de kamado-grill is een warmtedeflector. Het lijkt op een dikke pizzasteen en vormt een barrière tussen de hete houtskool en je vlees, vis of groente.
Door een warmtedeflector te gebruiken, kan dit type grill meer als een oven fungeren en warmte vanuit alle richtingen naar het voedsel overbrengen. Dit zorgt voor een zeer constante indirecte warmte met minder directe hitte.
Pelletgrills
Hoewel pelletgrills nu ongeveer 30 jaar op de markt zijn, zijn ze de afgelopen 5 jaar een hot item geworden bij het grillen. Een pelletgrill of barbecue heeft de eigenschappen om zowel als roker of als grill te fungeren, ideaal!
Afhankelijk van de temperatuur waarop je je grill instelt, werken de thermostaat en de vuurpot elektronisch om de grill dicht bij de door jou gewenste temperatuur te houden. Omdat de elektronische regelaars zich altijd aanpassen om de grill binnen het door jouw opgegeven bereik te houden, zijn er niet veel aanpassingen die je verder hoeft te maken. Dit is handig, vooral bij langere bereidingen zoals low and slow spare ribs, een dikke ribeye of een heerlijk stukje procureur.
Gasbarbecue
Hou je niet van een rokerige smaak in je eten en hecht je meer waarde aan gebruiksgemak? Dan is een gasbarbecue een betere keuze. Een gasbarbecue is de meest eenvoudige barbecue en is binnen enkele minuten klaar voor gebruik. Meestal beschikt een gasbarbecue over een grote grill met veel extra opties zoals, extra kookplaten, plancha's en meer. Door het gebruik van gas zit je nooit met vieze houtskoolvingers. Met behulp van de temperatuurmeter kun je eenvoudig de temperatuur in de gaten houden. Hou je van simpel en zonder gedoe, ga dan voor een gasbarbecue.